In zorginstellingen worden veel privacygevoelige gegevens verzameld over patiënten, variërend van medische (voor)geschiedenis en behandelplannen tot wilsverklaringen en medicatievoorschriften. Het beschermen van deze informatie is van het allergrootste belang, zowel voor de privacy en veiligheid van de patiënten als het vertrouwen in het zorgsysteem. Een datalek is dan het laatste wat u wilt. Met verregaande gevolgen, die niet of nauwelijks zijn te overzien, denk aan medische fraude, identiteitsdiefstal en reputatieschade voor de betrokken instellingen. In dit artikel ontdekt u hoe zorginstellingen veilig bestanden delen met behulp van DocLend.

Privacy in gevaar

In zorginstellingen wordt veel informatie gedeeld:

  • Intern delen zorgteams en administratieve afdelingen gevoelige gegevens zoals medische dossiers, behandelplannen en persoonlijke informatie over patiënten. Dit is nodig om een samenhangende en goede kwaliteit zorgverlening te waarborgen; 
  • Extern werken zorginstellingen samen met onder andere diagnostische centra, overheidsinstanties en zorgverzekeraars. Het veelvuldig delen van deze gegevens maakt zorginstellingen behoorlijk vatbaar voor datalekken. 

Het is daarom een must dat zorginstellingen maatregelen nemen om gevoelige informatie te beschermen.

Veilig bestanden delen in de zorg

Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke informatie veilig wordt bewaard en uitsluitend wordt gebruikt voor medische doeleinden. Zorginstellingen zijn daarom onderworpen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 
Met DocLend kunnen zorgteams veilig bestanden delen en tegelijkertijd voldoen aan de wet- en regelgeving. Op de volgende manieren ondersteunen we u bij het beschermen van gegevens:

  • Multifactorauthenticatie (MFA). Gebruikers moeten meerdere verificatiestappen doorlopen om toegang te krijgen tot gegevens, wat het risico op ongeautoriseerde toegang vermindert;
  • Versleuteling op bestandsniveau. Met behulp van DocLend wordt elk bestand individueel versleuteld. Alleen geautoriseerde gebruikers met de juiste sleutel hebben toegang en kunnen het document openen of bewerken. Zo blijft de inhoud veilig, zélfs als een document wordt onderschept;
  • Intrekken van documenten. Zorginstellingen kunnen de toegang tot gedeelde documenten intrekken wanneer toegang niet langer nodig is. Hierdoor behouden ze controle over gevoelige informatie, zelfs nadat deze is gedeeld met externe partijen. 
  • Audit-trail. Deze functie biedt een gedetailleerd overzicht van alle gebruikersactiviteiten, waardoor verdachte activiteiten snel worden opgemerkt en bedreigingen proactief kunnen worden aangepakt.

Voorkom datalekken met DocLend

Om de vertrouwelijkheid en integriteit van patiëntgegevens te waarborgen, moeten zorginstellingen de juiste maatregelen treffen voor het veilig delen van bestanden. Met DocLend bent u ervan verzekerd dat privacygevoelige gegevens veilig zijn. Meer weten over DocLend?

 

 

Tags:
DocLend
Post by DocLend
april 15, 2024