Ervaringen van P. Riemers - gebruiker DocLend

Vandaag ontving ik zoals wel vaker een verzoek om een document digitaal te ondertekenen via één van de bekende aanbieders. Heerlijk om niet meer documenten ‘met de pen’ te hoeven ondertekenen, te scannen en te mailen. Aanbieders van tekendiensten hebben allerlei handige functionaliteiten toegevoegd die het leven efficiënter maken.

Wat mij opviel is dat, telkens als ik word uitgenodigd om via een tekendienst te ondertekenen, ik verleid word om direct ook maar een account bij die dienst aan te maken. Dit doe ik eigenlijk nooit. Tot vandaag… En ik schrok me kapot! 

Wat bleek is dat ik, nadat ik met één simpele muisknop een account had aangemaakt, een overzicht kreeg van alle documenten die ik ooit via die dienst heb ondertekend. Ook documenten van jaren geleden. Werkelijk alle documenten die mij ooit zijn aangeboden via deze dienst, staan opgeslagen op de server van de dienst. Dit betekent dat alle documenten die ooit via die betreffende dienst zijn aangeboden om te ondertekenen, doodleuk op de server van de provider staan. Betrekkelijk onbeschermd. Te wachten. Op wie? Op mij. Om te proberen de “lock in” die zij ten onrechte zichzelf hebben verschaft te geleden te maken om mij als klant naar binnen te krijgen. Ongehoord.

Ik ben direct gaan checken of andere tekendiensten het anders aanbieden, maar het blijkt dat ze een vergelijkbaar ‘klantverleidingsmodel’ gebruiken.

Niet bij DocLend. Bij DocLend is een document altijd versleuteld. Als het document door iedereen is ondertekend, wordt op een veilige manier een ondertekende versie beschikbaar gesteld aan alle partijen. En daarna bepaalt de eigenaar of het document in de DocLend omgeving blijft. Mocht die daar blijven, dan blijft die daar uiteraard versleuteld. En staat die niet te wachten om ingezet te worden om nieuwe klanten te werven.

DocLend
Post by DocLend
februari 8, 2023