In de jeugdzorg wordt de nodige gevoelige informatie uitgewisseld, onder meer: medische dossiers, psychologische evaluaties, juridische documenten en achtergrondinformatie van gezinnen. Deze gegevens zijn strikt vertrouwelijk. Een datalek heeft een enorme invloed op het welzijn en de veiligheid van betrokkenen. In een sector waar elke beslissing impact heeft op het leven van kwetsbare kinderen en gezinnen, is het waarborgen van dataveiligheid van het allergrootste belang. Ontdek hier hoe u dat aanpakt. 

Jeugdzorg is kwetsbaar voor datalekken

De afgelopen jaren deden zich meerdere ernstige datalekken voor bij de jeugdzorg waardoor gevoelige gegevens op straat kwamen te liggen. Deze dossiers bevatten uiterst gevoelige informatie over kwetsbare kinderen, zoals psychische stoornissen en details over seksueel misbruik. Een datalek in de jeugdzorg heeft dan ook een enorme invloed op het welzijn en de veiligheid van kinderen.

In de jeugdzorg worden er veel gegevens uitgewisseld met verschillende instanties. Zo delen scholen vaak informatie over het gedrag, de prestaties en de behoeften van leerlingen. Dit helpt jeugdzorgmedewerkers bij het identificeren van risico's en het bieden van passende ondersteuning. Ook rechtbanken zijn regelmatig betrokken bij juridische procedures met betrekking tot de voogdij, adoptie of misbruik die verband houdt met kinderen in de jeugdzorg. Juist deze samenwerking maakt jeugdzorginstanties bijzonder kwetsbaar voor datalekken.

Veilig gegevens uitwisselen met DocLend

Bij jeugdzorg is gegevensuitwisseling (op persoonsniveau) onontkoombaar. Traditionele kanalen zoals e-mail, SharePoint en Microsoft Teams bieden niet dezelfde mate van bescherming als DocLend. Onze tooling ondersteunt bij het beschermen van gevoelige informatie: 

  • Tweefactorauthenticatie (2FA). 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang wordt verminderd, zelfs als inloggegevens zijn gelekt;
  • Versleuteling op bestandsniveau. Door documenten te versleutelen, worden ze beschermd tegen ongeautoriseerde toegang. Dit zorgt ervoor dat gevoelige informatie veilig blijft, zelfs in het geval van een datalek;
  • Audit-trail. De audit-trail biedt een gedetailleerd overzicht van de gebruikersactiviteit, waardoor jeugdzorginstanties inzicht krijgen in welke instanties het document op welk tijdstip hebben gelezen of aangepast;
  • Mogelijkheid tot intrekken van documenten. Deze functie stelt jeugdzorginstanties in staat om de toegang tot gedeelde documenten in te trekken. Bijvoorbeeld: na afloop van een rechtszaak kunnen de documenten opnieuw versleuteld worden, waardoor juridische professionals geen verdere toegang hebben tot de inhoud ervan. Eventuele kopieën van de documenten worden ook versleuteld. Op deze manier behoudt u controle over gevoelige informatie, zelfs nadat deze is gedeeld.

Meer weten over DocLend?

 

Tags:
DocLend
Post by DocLend
maart 16, 2024